Меню
Your Cart

Полезно

С теста който ще Ви опишем, бихме искали да Ви помогнем да определите бързо и лесно какъв да бъде хвата на Вашия лък.

Както има хора десничари и левичари, така, разбира се и продуктите за стрелба с лък са изработени за десничари и левичари. Това разграничение може да доведе до известно объркване при избора на лък и аксесоари, някои хора изобщо не подозират за това. В края на краищата, докато стреляте, използвате и двете си ръце, макар и по различен начин. Естествено е, човек да си зададе въпроса: Ръката, която държи лъка ли е определяща при избора на хват на лъка или издърпващата тетивата!?

Когато избирате с какъв хват да е лъка, определящата ръка за това е издърпващата тетивата. Всички продукти за стрелба с лък, които можете да намерите в нашия магазин, дават възможност за този избор. Така, че ако Вашия избор на лък или аксесоари е десен (издърпвате тетивата с дясна ръка), винаги трябва да избирате варианта RH за всички приложими продукти, респективно за ляв хват (издърпвате тетивата с лява ръка) LH.


Как разбирате с коя ръка трябва да издърпвате тетивата на лъка?

Първо и основно правило е да определите, кое око е доминантно или водещо. Този процес се случва на подсъзнателно ниво, в зависимост от това, кое полукълбо на мозъка е по-развито.  При десничарите, е по-развито лявото полукълбо, а при левичарите, дясното.

На картинките по-долу следвайте следните стъпки:

Поставете ръцете си една върху друга така, че палците и показалците Ви да образуват малък триъгълен отвор.
След което, изпънете ръцете си напред.
Изберете малък обект, който да може да виждате целия през отвора на ръцете и е на около няколко метра от Вас. Гледайте го с двете очи!
След това затварете последователно всяко око.
Резултат:  С окото, с което виждате обекта през отвора на ръцете, е Вашето доминантно око. Много хора допускат грешка, като предварително затварят едно от очите, преди да са поставили обекта в просвета на дланите си. Това може да доведе до объркване при определяне на водещото око!

Този тест е предназначен да ви помогне да определите своето доминиращо око, с което да определите и с какъв хват на лъка трябва да стреляте.

Почти всички хора имат доминантно око, но това не се отнася за окото с по-добро зрение. Доминантното око осигурява повече данни към зрителния кортекс на мозъка. Доминантното Ви око предава по-точно информация, като например местоположението на целта. Мозъкът не прави пряка връзка между доминирането на очите и ръцете. Доминиращото око на повечето хора съвпада с доминиращата им ръка, но има и изключения. 


Надяваме се, с този тест да сме Ви били полезни. Ако все пак възникват допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!